Maria Vargai reality
Kúpa bytu v Prešove

Kúpa bytu je pre väčšinu z nás dôležité rozhodnutie, ktoré robíme iba niekoľkokrát za život, je spojené s vyšším objemom financií a ovplyvňuje náš ďalší život na mnohé roky. Preto je dôležité sa zblízka pozrieť na zásadné faktory, ktoré by mohli negatívne ovplyvniť celý obchod (nákup) alebo vaše užívanie nehnuteľnosti. Ide predsa často o váš domov, vašu rodinu.

Technický stav nehnuteľnosti

Nikdy nevynechajte možnosť dôkladne si byt prejsť a urobiť jeho prvotnú kontrolu. Zamerajte sa na inštalácie, "rozvody". Zistite, či sú odpady a voda stále ešte pôvodné kovové alebo sú už po obnove - teda z plastu. Rovnako tak, či sú rozvody elektriny ešte z hliníka alebo už z medi, poprípade sondujte ja to, kedy tieto zmeny prebehli. Ak by ste zistili, že byt je vybavený staršími inštaláciami (kovové odpadové a vodovodné rúrky, hliníkové elektrické rozvody), potom radšej počítajte aj s skorou investíciou do ich výmeny. Navyše služby spojené práve s "rozvodmi" nebývajú najlacnejšie.
 
Nezabudnite sa tiež informovať o úpravách, ktorými byt už prešiel. V tomto ohľade je dôležitou otázkou, či všetky vykonané zmeny boli schválené alebo ak je to potrebné, skolaudované. Poznáme veľa prípadov, keď majitelia bytu vybúrali nosnú priečku a to je skutočný problém, ktorý kúpu prejde na vás. Ďalšie stavebné zásahy do domu môžu byť podstatným problémom. Preto neschválené (poprípade "podozrivé") zmeny neberte na ľahkú váhu.
 
Dokážete a trúfate si urobiť kontrolu technického stavu a svoje zistenia správne ohodnotiť? Nevadí ak nie, môžete sa obrátiť na nás a my vám radi pomôžeme. Naša realitná kancelária Prešov je vám k dispozícii a dokáže zabezpečiť celý obchod od A po Z.
 

Spoločné priestory nehnuteľnosti

Jednou z vecí, na ktoré je potrebné dať si pozor, je aj vymedzenie spoločných priestorov v dome. A to najmä preto, že s bytom kupujete aj spomínané spoločné priestory! Je dobré vedieť, že napríklad taký balkón nie je súčasťou bytu ako takého, ale je súčasťou spoločných priestorov. Nezabudnite teda stav balkóna skontrolovať. Venujte pozornosť aj pivniciam, ostatným spoločným priestorom domu a celkovému stavu budovy. Byty v Prešove majú tiež svoje špecifiká, čo sa týka spoločných priestorov, ale s tým už naša realitná kancelária Prešov má bohaté skúsenosti.

Otázky, ktoré je dobré si v rámci spoločných priestorov klásť:

❓ Bude potrebovať budova zásadnejšiu rekonštrukciu?
❓ Má na ňu spoločenstvo vlastníkov nasporené peniaze?
❓ Udržuje spoločenstvo vlastníkov bytov (SVB) fond opráv a ako funguje jeho správa?
❓ Nie je daná jednotka zadlžená?

Užitočné býva zistiť si, kto je majiteľom ostatných bytov v dome. V prípade, že by ich väčšinu vlastnil jeden človek, je pravdepodobné, že vás na schôdzach vždy prehlasuje a prakticky si tak bude v dome robiť, čo bude chcieť. Všetky tieto veci dokážeme preveriť vopred za vás, aby ste nešli do rizika (ak sa pustíte do predaja nehnuteľnosti sám) a aby ste s tým nemali vôbec žiadne starosti.

Táto stránka používa súbory cookies, aby Vám ponúkla lepší zážitok z jej prezerania. Používaním tejto stránky, bez vypnutia cookies vo Vašich nastaveniach prehliadača, súhlasíte s ich používaním. (viac informácií)