Maria Vargai reality
Preverená nehnuteľnosť - výhoda pre obe strany

Pokiaľ predávate dom, viete potenciálnemu kupujúcemu dokázať, že je váš dom po všetkých stránkach v poriadku? Vyznáte sa v stavebných konštrukciách natoľko, aby ste mohli garantovať, že je napríklad aj po statickej stránke budova bez chyby? A pokiaľ dom kupujete, spoznáte na prvý pohľad, že je fasáda správne zateplená? Viete odhadnúť, či je pod omietkou múr z nových tehál, alebo naopak múr pôvodný?

Znalosť technického stavu je vždy plus

Spomínané otázky bežne riešia ľudia, ktorí sa rozhodli kúpiť či predať svoju nehnuteľnosť (Kúpa bytu) – často predsa ide o zásadnú transakciu, ktorú uskutočnia raz za život a pri ktorej ide nezriedka o ich celoživotné úspory. Preto je tak dôležité, či už ponúkate nehnuteľnosť na predaj, alebo si ju naopak mienite kúpiť, čo najlepšie poznať jej presný technický stav!

Preto každú nehnuteľnosť, ktorú obchodujeme, metodicky zhodnotíme v spolupráci s odboníkom. Kupujúci vďaka tomu získa istotu, že naň v budúcnosti nečakajú žiadne nepríjemné prekvapenia a predávajúci má istotu, že je kupujúci oboznámený s podrobným stavom nehnuteľnosti a akceptuje ju.

To, v akom stave sú napríklad nosné steny, zateplenie, hydroizolácia či strešná konštrukcia môžu kvalifikovane posúdiť iba certifikovaní odborníci. Pokiaľ nehnuteľnosť kupujete, môžete si samozrejme na prehliadku prizvať aj stavbára, statika, architekta či odborníka s termokamerou.

Poznať presný stav nehnuteľnosti je výhodou pre kupujúcich i predávajúcich

Neustávajúci záujem o kúpu starších rodinných domov v okolí veľkých miest je súčasným trendom, no mnohé z nich boli pritom postavené aj na začiatku dvadsiateho storočia a občas ide aj o nehnuteľnosti ešte staršie. Ľudia si ich často kupujú s predstavou následnej rekonštrukcie. No aby sa dal odhadnúť jej rozsah (nevyhnutný a želaný) a najmä náklady rekonštrukcie, je skutočne dôležité poznať čo najpresnejšie stav celej budovy.

Rovnako často si ľudia kupujú staršie nehnuteľnosti, ktoré za sebou majú "úspešnú rekonštrukciu," deklarovanú predávajúcim. Bežný človek však nemá šancu skontrolovať všetky časti stavby a spoznať, v akom sú stave. Bol vykonaný nový krov alebo len opravený ten pôvodný? Urobili stavbári a remeselníci všetko správne a kvalitne podľa stavebných noriem? Je s domom všetko v poriadku tak, ako by malo byť?

Zásadný vplyv na cenu

V neposlednej miere takáto kvalitná znalosť stavu predávanej alebo obstarávanej nehnuteľnosti môže mať vplyv na cenu.

Predávajúci s nehnuteľnosťou v perfektnom stave (nielen opticky) si je tohto stavu vedomý a môže žiadať vyššiu cenu a doložiť kvalitu svojej ponuky serióznym záujemcom. Prípadne cenu upraviť smerom dole a férovo a s pokojným srdcom upozorniť na veci, ktoré bude pravdepodobne potrebné novým majiteľom riešiť.

Kupujúci si zase ušetrí budúce prostriedky a problémy, pokiaľ získa ku kupovanej nehnuteľnosti kvalifikované vyjadrenie odborníka. V prípade horšieho stavu má relevantné páky na prípadnú úpravu ceny z úplne konkrétnych dôvodov.

Znalosť stavu nehnuteľnosti zabráni prípadným sporom po predaji

Znalosť detailného stavu nehnuteľnosti je kľúčová aj pri predchádzaní prípadným sporom po samotnom predaji. Predávajúci je vďaka nej chránený pred prípadnými neoprávnenými či rovno nezmyselnými požiadavkami nového majiteľa. Inými slovami povedané – ak bol kupujúci napríklad oboznámený s tým, že krovy v dome sú pôvodné, nemôže ich po kúpe naraz reklamovať s tým, že nie sú nové.

Môže sa stať, že nový majiteľ domu zistí nejakú skrytú vadu, o ktorej pri kúpe nevedel ani on, ani predajca - napríklad keď remeselníci zle osadili parapet na okne alebo chybne zapojili elektrickú zásuvku.

Seriózny predajca či developer samozrejme takú oprávnenú reklamáciu na svoje náklady vyrieši, napokon zodpovednosť za skryté vady je upravená aj zákonom. Výnimočne sa však predávajúci môžu stretnúť s notorickými sťažovateľmi, ktorí sa snažia na svojich novonadobudnutých nehnuteľnostiach nájsť „vadu“ za každú cenu. Jasne zdokumentovaný skutočný technický stav nehnuteľnosti tak robí každý možný spor transparentným.

Rada, ako takým nepríjemným situáciám predchádzať, je jednoduchá - pred predajom i kúpou nehnuteľnosti si ju nechajte poriadne preveriť! Len tak môže dôjsť k obojstranne spokojnému a férovému obchodu za odpovedajúcu cenu, bez neskorších prípadných problémov.

Táto stránka používa súbory cookies, aby Vám ponúkla lepší zážitok z jej prezerania. Používaním tejto stránky, bez vypnutia cookies vo Vašich nastaveniach prehliadača, súhlasíte s ich používaním. (viac informácií)