Maria Vargai reality
Mýtus: Nehnuteľnosť si predám sám

Najlepšie si predám nehnuteľnosť sám, stačí rozhodiť siete a dať si inzerát na bazoš. Áno, zvonka to vyzerá presne takto ľahko, obzvlášť, ak ste to ešte neskúšali. Je to jeden z častých mýtov o tom, ako sa dá rýchlo a výhodne nehnuteľnosť predať. Pozrime sa, ako vyzerá realita.

 

Nájsť záujemcov na predaj nehnuteľnosti je iba malá časť obchodu


Základom je síce predstaviť svoju nehnuteľnosť čo najväčšiemu počtu záujemcov, ale služby realitnej kancelárie sú oveľa rozsiahlejšie. Kupujúceho je potrebné preveriť, spracovať zmluvnú dokumentáciu, priraviť nehnuteľnost na predaj pomocou homestagingu, potom je na rade aj inzercia, ale najmú aktívna reklama na serveroch zameraných na predaj a kúpu nehnuteľností, ďalej služba advokátskej úschovy, komunikácia na úradoch, prepisy energií, samotné fyzické prehliadky nehnuteľnosti (tých sú aj desiatky), následné daňové priznanie a napokon známe vklady do katastra nehnuteľností. Skrátka, proces predaja nehnuteľnosti zahŕňa veľa úloh, ktoré realitka vyrieši za vás a v tomto momente o väčšine z nich bežný majiteľ nehnuteľnosti nevie alebo netuší, ako ich urobiť správne. A ani nemá skúsenosti na to, aby vedel, na čo si dať pozor. Kým realitka pracuje pre vás,m vy sa môžete venovať tomu, čo máte radi, rodine a hlavne činnosti (práci) ktorá vám prináša peniaze. Takže nakoniec je to aj ekonomicky výhodné.

 

Stačí dať inzerát na predaj nehnuteľnosti a budem mať kopec záujemcov


Kto si myslíte, že sa prvý ozve na váš inzerát, ktorý vložíte na internetové stránky typu "bazoš" alebo realitné servery? Nie len prvý, ale vlastne väčšina všetkých telefonátov budú realitní makléri, nie koncoví záujemcovia. Oveľa efektívnejšie je zveriť inzerciu a komunikáciu dobrej realitnej kancelárii V Prešove, ktorá využíva špecializované servery pre inzerciu nehnuteľnosti a dokáže vybaviť všetky telefonáty, vytriediť ich. Keď sa nehnuteľnosť inzeruje pod hlavičkou realitnej kancelárie, už sa ozývajú väčšinou len skutoční záujemcovia o kúpu, a pracovníci realitnej kancelárie si dokážu zmysluplne riadiť komunikáciu s mnohými dopytujúcimi, plánovať si efektívne prehliadky, odpovedať na námietky a spracovávať dokumentáciu.

 

Ale veď stačí „rozhodiť siete“ a nehnuteľnosť sa predá


Pod týmto pojmom si často majitelia nehnuteľností predstavujú to, že obvolajú znamých a menej známych „realiťákov“, aby teda predaj bol čo najintenzívnejší. Čo sa však v skutočnosti stane, ak viacerí inzerujú rovnaký byt, dom, či pozemok? Na serveroch budú desiatky inzerátov vašej nehnuteľnosti, takže sa nie len čoskoro „opozerá“, ale stratí táto ponuka dôveryhodnosť kvôli tomu, že záujemci nájdu v inzerátoch pravdepodobne nezrovnalosti a rozdielne parametre (mýliť sa je ľudské a dôslednosť a profesionalita je vzácna) - líšiť sa môže napríklad úžitková plocha až o niekoľko desiatok metrov, rozloha záhrady, pripojenie na siete, typ okien, či zateplenia a podobne, a pravdepodobne sa realitné kancelárie budú čoskoro rozchádzať aj v cene za vašu nehnuteľnosť. Začnú takto medzi sebou súperiť, čo uškodí vo výsledku vám, povedie to k horšej cene pre predávajúceho, do ktorej ho budú realitky navyše aj aktívne tlačiť.

 

Odporúčame si zvoliť jednu realitnú kanceláriu, ktorej dôverujete a tej sa držať. Overiť si jej profesionalitu na základe referencií a doterajší spôsob prezentácie ponúkaných nehnuteľností, či komunikácie (napríklad aj cez sociálne siete). V Prešove je nám naša realitná kancelária, s celou svojou ponukou,  k dispozícii, opýtajte sa našich klientov na referencie a priebeh obchodu.

Táto stránka používa súbory cookies, aby Vám ponúkla lepší zážitok z jej prezerania. Používaním tejto stránky, bez vypnutia cookies vo Vašich nastaveniach prehliadača, súhlasíte s ich používaním. (viac informácií)